Anmälda till SM: 2

 Resultat

  Gamla Mästare
  RM resultat
  SM 1997
  SM 1998
  SM 1999
  SM 2000
  SM 2001
  SM 2002
  SM 2003
  SM 2004
  SM 2005
  SM 2006
  SM 2007
  SM 2008
  SM 2009
  SM 2010
  SM 2011
  SM 2012
  SM 2013
  SM 2014
  SM 2015
  SM 2016
  SM 2017
  SM 2018
  SM 2019
  SM 2020
  SM 2021
  SM 2022
  SM 2023
  SM 2024
  Mästarnas Mästare
   SM 2014 Bohus Malmön

Rapport från 2014 års Trissjolle SM och Juniorklassmästerskap på Bohus-Malmön

SM i Trissjolle och Junior Klassmästerskap år 2014 , Bohus-Malmön


35 båtar på startlinjen i Trissjolle SM.                                                               Foto Hans Haak

SM i Trissjolle blev en tuff tillställning där de två första båtarna slutade på samman poäng och den tredje endast ett poäng efter. Detta gjorde att årets SM avgjordes på flest vunna seglingar.

Årets Trissjolle SM och Juniorklassmästerskap samlade totalt 35 besätningar. Något mycket glädjande var att bland de 70 seglarna fanns totalt 14 damer och totalt 14 juniorer. Tillväxten i klassen finns och Trissjollen är ett bra alternativ om man vill lära sig segla från grunden. 
 


Här är alla glada och nöjda seglarna som var med på SM i Bohus- Malmön samlade.  Foto Hans Haak

Lördagen bjöd på varierande förhållanden med omväxlande ost- och västvindar .
Det första racet vanns av besättningen Bo Rogalin Linköpings SS/Therése Ros Oxelösunds SS.
Till andra seglingen hade havsbrisen kommit in och gav en vind på 7 m/s. Ett spännande race kunde genomföras där de fem första båtarna rundade samtidigt efter första kryssen. Seglingen vanns av Claes Gilborne SS Kaparen/ Joachim Stadig Borås SS.Efter första dagens seglingar låg de fyra båtarna i täten på samma poäng, vilket gav bra förutsättningar för en spännande avslutning på söndagen.

Söndagen innebar mycket lätt vind med maximalt 4 m/s och goda förutsättningar för lättvinds specialister. Tre race genomfördes.Det första racet vanns av Bo Rogalin/ Therése Ros tätt följda av Björn Sandberg/Linnéa Petersson Västerås JK på andra plats och Claes Gilborne/Joachim Stadig på tredje. I andra racet bytte 1:an och 2:an plats med samma besättning på 3 plats. Allt upplagt för en rafflande avslutning med 2 båtar på samman poäng och den 3 endast 2 poäng efter.


Foto Hans Haak

Till sista racet hade det mojnat lite och det blåste 1-2 ms västligt. Gilborne/Stadig tog en tidig ledning med Sandberg/Petersson på andra och Rogalin/Ros på tredje vid första rundningen. Trots satsningar på kanterna, andra vägval och många taktiska manövrar så förändrades inte ordning i mål. Detta innebar att Bo Rogalin och Therése Ros vann på samma poäng som Sandberg/Petersson men med en spik mer och att Gilborne/Stadig kom 3:a endast en poäng efter.

Bohus -Malmöns BK med tävlingsledare Dan Björkman genomförde SM på ett fantastiskt sätt trots svåra förhållanden med lätt vind och åskbyar. Bohus-Malmön bjuder alltid upp och på ett positivt sätt med bra förutsättning för de seglande och ett trevligt bemötande från alla vilket bekräftas av SM vinaren Bo Rogalin: 
– Det är jättekul att vara här, vi har varit här hela veckan. Seglingarna blev otroligt jämna och vi visste inte att vi vunnit när vi gick i mål sista seglingen.

Trissjolleklassen är populär och attraherar många erfarna seglare, en av dem är Björn Sandberg.
– Jag seglar Trissjolle för att det är en tvåmansjolle och har stora startfält på SM. Den är mycket prissvärd båt och ger stora möjligheter att anpassa båten efter seglaren. Alla skrov är likvärdiga, oavsett nytt eller gammal. Det går lätt att fixa en konkurrenskraftig Trissjolle för ganska rimliga pengar och de nya som byggs är riktigt finna varför jag själv seglar en sådan. Det är en stor gemenskap och god stämning i klassen där alla hjälper varandra att utvecklas, säger Björn.

Trissjollen gjorde sin debut på kappseglingsarenan i början av 60-talet, samtidigt som Optimistjollen och E-jollen.Trissjollen har under årens lopp fått en moderniserad innemodul och nytillverkas fortfarande i Sverige. Jollen seglas med storsegel, fock och spinnaker. Vid kappsegling får besättningen bestå av två eller tre personer.

Årets SM avgjordes på en bana som innehöll slörben, att just segla slör med spinnaker är en extra utmaning.

– Fördelen med Trissjolle är att oavsett om man seglat VM i andra klasser eller nyligen börjat, så finns det alltid andra Trissjolleseglare på samma nivå att tampas med på ett SM, fortsätter Björn Sandberg.

På Junior Klassmästerskapet segrade Martin Due /Erik Juntorp från Ulricehamn KSS.
På andra plats kom Anja Gustafsson Domsands BS /Johan Mellbo Södra Vätterns SF och därefter Daniel Wollberg /Andreas Jakum Södertälje BS på tredje plats.

Ulricehamns KSS vann lagseglingen förre Bohus Malmöns BK och med Kaparen från Gottskär på tredjeplats. Detta var en framgång för Ulricehamn KSS som satsar hårt på ungdomsseglingen. Deras lag innehöll tre juniorer vilket är glädjande.

Stort grattis till Bo Rogalin och Therése Ros och stort TACK till BMBK.

/ David Keiller
 

Resultat Trissjolle SM och Juniorklassmästerskap, Bohus-Malmö


"J" i listan ovan innebär att det är en ren Juniorbesättning. 
 

Bilder från regattan och prisutdelningenAlla tjejer som var med och seglade Trissjolle SM på Bohus-Malmön.                 Foto Hans HaakMedaljörerna från SM. Claes Gilborne, Joachim Stadig, Therese Ros, Bosse Rogalin, Linnea Petersson, Björn Sandberg. Foto Hans Haak

Medaljörerna från SM:

Guld      Bosse Rogalin och Therese Ros
Silver     Björn Sandberg och Linnea Petersson
Brons    Claes Gilborne och Joachim Stadig 


Juniorer från Juniorklassmästerskapet, tre av totalt 6 besättningar.                        Foto Hans Haak

Guld       Martin Due och Erik Juntorp, Ulricehamn
Silver.    Anja Gustafsson och Johan Mellbo
Brons.    Daniel Wollberg och Andreas JakumUlricehamns Kappseglingssällskap UKSS vann lagtävlingen under SM.                 Foto Hans Haak

Under SM-tävlingen delas pris även ut till bästa lag/klubb. De tre bästa besättningarna från respektive klubb räknas för att få fram resultatet i lagtävlingen. Ulricehamns KSS tog guldet i lagtävlingen tätt följda av Bohus-Malmöns BK på andra plats och SS Kaparen Gottskär på tredje plats.

 

SM-guldmedaljörerna Therese Ros och Bosse Rogalin.                                              Foto Hans Haak


SM-silver Linnea Petersson och Björn Sandberg                                                           Foto Hans Haak


SM-brons Joachim Stadig och Claes Gilborne                                                                 Foto Hans Haak Vinnande båt Trissjolle #1014 med Bosse Rogalin vid rodret och Therese Ros som gast. 
Foto Hans HaakBosse lyckas att inte nudda vattnet som vinnare när han kastas i som SM-mästare. Foto Hans HaakTherese ser ut att göra ett hipp-hopp move och tar stöd av vattenytan när hon kastas i som SM-mästare.
Foto Hans Haak Två glada vinnarna i vattnet som traditionen bjuder!                                                     Foto Hans Haak
 

Följande skrev Ulricehamn på sin sida om Trissjolle SM 2014 på Bohus-Malmön

I helgen avgjordes SM i Trissjolle samt klassmästerskap i Trissjolle för juniorer på vatten utanför Bohus-Malmön i Bohuslän. Ulricehamns Kappseglingssällskap fanns på plats med fyra trissjollebesättningar varav en juniorbesättning.Totalt 35 Trissjollar fanns på linjen då startskottet för SM i Trissjolle sköts på lördagen. UKSS juniorer Martin Due / Erik Juntorp var laddade för dagen då det var deras första stora tävling tillsammans. Ungdomarna deltog i SM för seniorer samt den integrerade klassmästerskapet för juniorer. 

Det första racet bjöd på lätt vind. Efter att halva banan mojnade vinden och vred, vilket gjorde racet till ett riktigt uthållighetstest. Martin och Erik gick i mål som 9:a. När banan lagts om startade det andra racet. Efter en bra start och bra vägval på vattnet så tog ungdomarna en 6:e placering. Det var nu som fältet började få upp ögonen för juniorbesättningen från Ulricehamn. Efter det andra racet drog ett åskväder in över fjorden och tävlingarna avbröts för dagen. 

Söndagens första race bjöd på lite mer vind. Banan var denna dag placerad i ett område med strömt vatten nära land. Detta innebar ytterligare en svårighet, nu gällde det inre bara att planera sitt vägval efter vindens riktning och styrka utan även ta med strömmen i beräkningarna. Martin och Erik gick i mål som 11:a i det första racet. I dagens andra race avtog vinden något, även där slutade juniorerna 11:a. Inför det sista racet vred vinden och banan fick läggas om. Banan hamnade nu ännu närmare land, vilket publiken gillade. Nu gick det att höra hejarropen ut på sjön. Kanske var det detta som gjorde att Martin och Erik gick i mål som 8:a i detta sista race.

Efter Martin och Eriks mycket jämna resultat med en 6:e placering som bäst och 11:e placering som sämst så hamnade de totalt efter att resultatet räknats samman på en 7:e plats i SM för seniorer. En placering som fick stor uppmärksamhet. När resultaten räknares samman för juniorerna fanns det heller där ingen tvekan, självklart ledde Martin och Eriks placeringar till att de knep guldet i Klassmästerskapet för juniorer.


Foto Hans Haak
 

Bilder från SM seglingarna på Bohus-Malmön2130 med bronsmedaljörerna Claes Gilborne och Joachim Stadig och 1014 med guldmedaljörerna Bosse Rogalin och Therese Ros.  Foto Hans Haak2130 med bronsmedaljörerna Claes Gilborne och Joachim Stadig vinner sista seglingen före silvermedaljörerna Björn Sandberg och Linnea Petersson. Foto Hans HaakVacker bild på länsande Trissjollar! Foto Hans Haak

 

 


  Senaste till salu:
  06 Sep Trissjolle typ 4…

  Senaste köpes:
  11 Nov sejlklar Trissjolle …

  Senaste inlägg:
  21 Apr Hej! Saknar hela…

 

   
Svenska Trissjolleförbundet
Ordförande: Joachim Stadig • 0705-406930 •  Skicka e-post